Mit kell tudni a laptopokról... milyen laptopot érdemes vásárolni?

Sokszor merül fel a fenti kérdés. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy alapvetően kétféle laptop létezik. Az üzleti kategóriás és az otthoni kategóriás.

OTTHONI KATEGÓRIÁS: Megvásárolható bármelyik szupermarketben akár 90-150ezer forintért újan, 1-2 év garanciával. Napi pár óra használatra tervezik. Vékony, hamar töredező műanyag ház és zsanér, hamar kopó festék jellemzi. Hajlamos a túlmelegedésre és az alaplap meghibásodásra. Minőségileg nem túl meggyőző. Nem áll ellen az ütődésnek, folyadék beömlésnek, esésnek, hidegnek-melegnek. "Gazdaságos" processzorokkal is szerelik őket.

ÜZLETI PRÉMIUM KATEGÓRIÁS (DELL Latitude, Lenovo ThinkPad, HP Elitebook, ProBook): A minőségi igásló. 8-10 évre és napi 8-10 óra működésre tervezve , 3-4 év garanciával. Áruk 300ezer forintnál kezdődik újan. Időtálló és strapabíró ház (fém, magnézium ötvözet), ami fel van készítve ütésre, esésere, beömlésre, hidegre-melegre azért, hogy a rajta végzett munka és fontos adatok minél kisebb eséllyel sérüljenek vagy vesszenek el. Akkumulátora, kijelzőjének felbontása és beláthatósága jobb mint az otthoni kategóriásnak. Rendelkezik olyan extra felszereléssel és funkciókkal mint például fém zsanérok, ujjlenyomat - olvasó, esés érzékelő szenzor, külső fény szenzor, merevlemez védelem, folyadékállóság, stb. Csak minőségi processzorokkal szerelik őket. Nem csak a legkisebb (10,1") és legnagyobb (15,6") méretben léteznek mint a legtöbb otthoni kategóriás, hanem jellemzően a köztes méretekben (12" / 13" / 14"). Dokkolhatók, tehát életük első pár évét nagy valószínűséggel egy iroda íróasztalán töltik dokkolva, ami azt jelenti, hogy - a dokkoló segítségével - a gépre külső monitort és külső billentyűzetet csatlakoztatnak. A gép működés közben le van hajtva. Saját billentyűzete és kijelzője érintetlen marad.

Nos, rendben hogy az üzleti kategóriás sokkal jobb minőségű, de megéri nekem ilyet venni 3-4-500ezer forintért?

Újan nem (kivéve ha sok a pénzed és nem tudod máshova tenni), viszont pár évesen, ha tökéletes állapotban van és garanciával adják, akkor az új ár töredékéért nagyon is ezt a prémium minőségűt érdemes megvenni az új otthoni kategóriás helyett. Ezzel egyben leírtuk az "új otthoni vagy prémium használtat" kérdésre is a több év tapasztalata alapján kialakult véleményünket. (Annak ellenére álltunk a használt prémiüm kategóriás mellé, hogy nálunk bármelyik új, otthpni kategóriás gépet is megveheted/megrendelheted.). Persze aki saját maga szeretné feltépni a dobozt...

Mennyire kell jó processzor, mennyi RAM és mekkora merevlemez kell?

Azt gondoljuk, hogy senkinek nem kellene drágább számítógépet venni mint amit kihasznál, mert akkor pénzt dob ki az ablakon. Tehát első, hogy tudjuk mire fog kelleni és annak megfelelő pénzösszeget költsünk rá.

Biztos feltűnt, hogy fentebb nem mondtunk olyat, hogy attól jobb az üzleti kategóriás, hogy jobb benne a processzor, több benne a RAM vagy esetleg nagyobb a merevlemeze. Ez nem véletlen. Ezek a paraméterek a gép sebességét, tárhelyét határozzág meg, nem pedig a minőségét, használhatóságát, strapabíróságát és időtállóságát. Ha valaki csak ezeket nézi, akkor az olyan, mintha autóvásárláskor csak azt adnánk meg, hogy mekkora motor kell és mekkora csomagtartó, az pedig nem számítana, hogy ez egy Dacia-ban van vagy egy BMW-ben. Nyilvánvalóan számít. Ugyanígy nem mindegy, hogy egy processzor, memória, merevlemez milyen laptopban van. Ha abból indulunk ki, hogy 4GB RAM újan 10ezer Ft és 500GB merevlemez újan szintén kb. 10ezer Ft, akkor máris láthatjuk, hogy a gépek árában a többszázezer forintos különbséget nem az adja, hogy mennyi benne a RAM és mekkora a merevlemez. Ez egyébként jelenti azt is, hogy ne légy hajlandó sokkal többet fizetni azért, ha több a RAM és nagyobb a merevlemez!

Processzor:. A processzor (CPU) határozza meg a gép sebességét elsősorban. Részünkről Intel Celeron és AMD processzoros gépet nem javaslunk és nincs is a kínálatunkban. Ezt a kérdést itt le is zárjuk, maradt a normál intel. Egymagos gépet már ne vegyünk ha nem muszáj. Eljárt felettük az idő. Legalább kétmagosra lőjünk, ez jó eséllyel bőven elég is lesz egy átlagos felhasználónak internetezésre, filmezésre, zene hallgatásra, tanulásra, irodai programok használatára. Aki játszik vagy filmet vág vagy grafikázik, az már más kérdés. Ők vannak kevesebben. Sokak fejében van az a sorrend a processzorokat illetően, hogy Core 2 Duo, majd intel core i3, majd i5, majd i7. Ezzel viszont vigyázzunk. Például szinte az összes i3-as processzor kétmagos és van olyan Core 2 Duo ami lehagy teljesítményben pár i3-ast. Ugyanígy egy újabb generációs i3 is jobb lehet mint egy régebbi i5, vagy egy újabb i5 is jobb lehet mint egy régebbi i7. Tehát tudjunk a generációk létezéséről.

RAM: Manapság már azt látjuk hogy 4 vagy 8 GB RAM-okkal próbálják nekünk csábítóvá tenni a gépeket, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nekünk is mindenképpen 8GB kell. Egyáltalán nem. A RAM nem olyan, mint a processzor, hogy minél nagyobb annál gyorsabb lesz a gépünk. A RAM az egy TÁROLÓ TERÜLET. Ha ez a tároló terület kevés (elfogy) amikor legjobban terheled a géped, akkor valamelyik folyamatnak a gépeden várni kell, amíg felszabadul számára terület. Ez esetben tényleg érdemes több RAM-ot venned, mert gyorsabb lesz a géped. Viszont ha egy átlagos felhasználó egy időben futtat egy Facebook-ot, egy Gmail-t, egy Youtube-ot és egy szövegszerkesztőt a laptopon, akkor az hozzávetőlegesen 2-3 GB RAM-ot igényel. Hiába van több, nem lesz kihasználva, parlagon fog állni, nem lesz tőle gyorsabb a gép. Nemrég bejött hozzánk egy vásárló azzal, hogy szeretne a gépébe 8GB RAM-ot a 4 helyett. Megkértük, indítson el egy időben mindent a gépén, amit használni szokott. Ekkor láttuk, hogy a 4GB memória 40%-ban van kihasználva, tehát az összes RAM több mint fele kihasználatlan. Semmi nem indokolta, hogy RAM bővítésre költsön pénzt nálunk vagy máshol. Végül nem is tette.

Mervelemez (HDD):. Itt megint azt látjuk a reklámokban, hogy 500GB és 1000GB. Ez messze nem azt jelenti, hogy ennél kisebb nem is jó. Neked kell tudni a szokásaid. Ha szeretnél filmeket, sok jó minőségű fényképet tárolni, letöltögetni, akkor célszerű 200GB-nál nagyobbat venni. Nagyon sok átlag felhasználó boldogan elvan 80-160GB-al....

Akkumulátor:. Egy új akkumulátor ára, ami hozzávetőlegesen 3-4 órát bír, 15-20ezer forint között mozog. Tehát ha egy használt gép akkumulátora 2-3 órát bír, akkor nem kidobott pénz ezért 5-8ezer forinttal többet fizetni mint egy olyanért, aminek nem jó az akkumulátora.

Garancia

Használt termékekre kevés esetben adnak garanciát. Ha apróhirdetésből vagy bármilyen más, garancia nélküli forrásból vásárolunk laptopot, akkor nincs hova mennünk, ha másnap elromlik. Tehát nem célszerű kockáztatni, hiszen vannak boltok (köztük mi is), ahol 6-12 hónap garanciát is adnak a használt laptopokra, így ötvözhetjük a kedvező árat a biztonsággal.

Reméljük, a fentiek segítettek a döntésben - ha mégis maradt benned kérdés, vagy szívesen kérnél tanácsot, fordulj bátran hozzám, igyekszem válaszolni.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel is facebook-on:

Kocsis László Msc.
Okleveles villamosmérnök