1. Mit kell tudni a laptopokról... milyen laptopot érdemes vásárolni?
  1. Vajon mitől kerülhet egy laptop újonnan 400-600 ezer forintba?
  2. Mit nézzek meg egy laptopton mielőtt megvásárolom
  3. Melyik márka mellett döntsek...
 2. Mit jelentenek a laptopok mellett a paraméterek?
 3. Hogyan tartsuk karban a laptopunkat
  1. Időszakos portalanítás
  2. Időszakos rendszer- újratelepítés
 4. Melegszik a laptop? Mit tehetünk ellene?
 5. Belassult a laptop? Mit tehetünk...
 6. Hogyan tartsd biztonságban az adataidat
 7. Hogyan telepíts fel több programot egy gombnyomással, kéretlen mellékprogramok feltelepülése nélkül

1. Mit kell tudni a laptopokról... milyen laptopot érdemes vásárolni?

Sokszor merül fel a fenti kérdés. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy alapvetően kétféle laptop létezik. Az üzleti kategóriás és az otthoni kategóriás.
OTTHONI (HOBBI) KATEGÓRIÁS: Megvásárolható bármelyik szupermarketben akár 90-180ezer forintért újonnan, 1-2 év garanciával. Napi pár óra használatra tervezik. Vékony, hamar töredező műanyag ház és zsanér, hamar kopó festék jellemzi. Hajlamos a túlmelegedésre és az alaplap meghibásodásra. Minőségileg nem túl meggyőző. Nem áll ellen az ütődésnek, folyadék beömlésnek, esésnek, hidegnek-melegnek. "Gazdaságos" processzorokkal is szerelik őket.
ÜZLETI PRÉMIUM KATEGÓRIÁS (DELL Latitude, Lenovo ThinkPad, HP Elitebook, ProBook): A minőségi igásló. 8-10 évre és napi 8-14 óra működésre tervezve , 3-4 év garanciával. Áruk 300ezer forintnál kezdődik újonnan, de van 1,5M forintos is. Időtálló és strapabíró ház (fém, magnézium ötvözet), ami fel van készítve ütésre, esésre, beömlésre, hidegre-melegre azért, hogy a rajta végzett munka és fontos adatok minél kisebb eséllyel sérüljenek vagy vesszenek el. Akkumulátora, kijelzőjének felbontása és beláthatósága jobb mint az otthoni kategóriásnak. Rendelkezik olyan extra felszereléssel és funkciókkal mint például fém zsanérok, ujjlenyomat - olvasó, esés érzékelő szenzor, külső fény szenzor, merevlemez védelem, folyadékállóság, stb. Csak minőségi processzorokkal szerelik őket. Nem csak a legkisebb (10,1") és legnagyobb (15,6") méretben léteznek mint a legtöbb otthoni kategóriás, hanem jellemzően a köztes méretekben (12" / 13" / 14"). Dokkolhatók, tehát életük első pár évét nagy valószínűséggel egy iroda íróasztalán töltik dokkolva, ami azt jelenti, hogy - a dokkoló segítségével - a gépre külső monitort és külső billentyűzetet csatlakoztatnak. A gép kijelzője működés közben lehajtott állapotban van. Saját billentyűzete és kijelzője érintetlen marad.

1.1 Vajon mitől kerülhet egy laptop újonnan 400-600 ezer forintba?

Erre a kérdésre legtöbben elkezdenék keresgélni, hogy mennyivel gyorsabb a processzora, mennyivel több benne a RAM és mennyivel nagyobb a tároló kapacitása mint egy 100 ezer forintos műanyag gépnek. Hiba. A BMW (Audi, Mercedes) sem azért kerül 5x annyiba mint a Dacia mert 5x olyan gyorsan tud menni vagy mert 5x akkora a csomagtartója, hanem azért, mert biztonságosabb, kényelmesebb és praktikusabb, strapabíróbb, megbízhatóbb, időtállóbb és szebb. Na de mit jelentenek ezek a fogalmak egy laptop esetében? Biztonság: Az adataink védelme megsemmisülés vagy illetéktelen kezekbe kerülés ellen. Itt jön szóba a rázkódás védett merevlemez, a zuhanás érzékelő, az ujjlenyomat azonosítás, kártyás azonosítás, stb. Kényelem és praktikum: A billentyűk elhelyezése, mérete, a töltő csatlakozó elhelyezése, az érintő pad érzékenysége/kezelhetősége, dokkolhatóság, beépített billentyűzet megvilágítás, pöcökegér megléte, stb. Strapabíróság és időtállóság: A minőségi összeszerelés és a minőségi anyagok (műanyag helyett magnézium-ötvözet, fém) sokkal tovább tartanak és sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a környezeti behatások ellen úgy mint rezgés, ütődés, páratartalom, beömlés, por, hőmérséklet, stb. Megbízhatóság: Ezeket a gépeket napi 8-24 órában használják életmentéshez, katonai akciókban, százmilliós üzletek megkötése közben, több száz milliót érő számítógépes alkalmazások elkészítésében és tárolásában, stb. Szó sem lehet arról, hogy elromoljanak. Tehát ez nem az a szituáció, hogy ha elromlik a laptopom akkor nem tudok facebook-ozni. Szebb: Annak ellenére, hogy ezeket a gépeket nem a mutogatásra találták ki, a szálcsiszolt magnézium/fém ház amellett, hogy strapabíró, elég impozáns is tud lenni...

Nos, rendben hogy az üzleti kategóriás sokkal jobb minőségű, de megéri nekem ilyet venni 3-4-500ezer forintért?

újonnan nem, viszont pár évesen, ha tökéletes állapotban van és garanciával adják, akkor az új ár töredékéért nagyon is ezt a prémium minőségűt érdemes megvenni az új, otthoni kategóriás helyett.

Olcsóbb a használt üzleti premium laptop és még jobb is? Olcsóbban jobbat? Hogy is van ez?

Hol itt a turpisság? Engem vágnak át vagy én vágom át magam azzal, hogy esetleg nem fogadom el az ajánlatot? Ha valaki azt mondja, hogy 100 ezer forintos műanyag laptop helyett ad egy sokkal jobbat olcsóbban (legyen 80e Ft), akkor gyanakodunk, ugye? Én gyanakodnék. Szóval honnan jön az a laptop ami olcsóbb és jobb? A 8-10 évre tervezett üzleti prémium kategóriás laptopokat cégek veszik újonnan 400e Ft körüli áron. Nekik megér ennyit kifizetni egy gyors, megbízható, időtálló laptopért és az extra funkciókért (ütésálló, cseppálló, beépített világítás, ujjlenyomat-olvasó, esés érzékelő, magnézium ötvözet ház stb.), hiszen ezen alapszik az egész munkájuk. Nem bízhatják a véletlenre. 3 év elteltével lejár a lízing és a cégek új laptopokat vesznek (ők mindig a lehető leggyorsabb laptopokkal akarnak dolgozni a piaci verseny miatt), ezeket pedig kiadják az új ár töredékéért, sok esetben olyan állapotban mint 400e Ft-os új korában, azzal a különbséggel, hogy nincs az eredeti csomagolásban (például raktárban álltak vagy dokkolón működtek lehajtva). Ha szeretnél ilyen laptopokat látni és kipróbálni akkor nézd meg a weblapot és/vagy nézz be hozzánk, illetve iratkozz fel a hírlevélre.

Igen, szeretnék mások előtt értesülni a legjobb alig használt premium laptop ajánlatainkról, hogy ne vigyenek el előlem semmit!

* kötelező mező
/ ( Hónap / nap )

1.2 Mit nézzek meg egy laptopton minelőtt vásárolom annak érdekében, hogy jó üzletet kössek

Már tudjuk azt, hogy az üzleti prémium kategóriában érdemes keresgélnünk. Nézzük meg mire figyeljünk ezen belül.
Akkumulátor: Egy új akkumulátor ára, ami hozzávetőlegesen 3-4 órát bír, 15-20ezer forint között mozog. Tehát ha egy használt gép akkumulátora 2-3 órát bír, akkor nem kidobott pénz ezért 5-10ezer forinttal többet fizetni, mint egy olyanért, aminek gyenge vagy nem jó az akkumulátora.
Garanciaidők: Használt termékekre kevés esetben adnak garanciát. Ha apróhirdetésből vagy bármilyen más, garancia nélküli forrásból vásárolunk laptopot, akkor nincs hova mennünk, ha másnap elromlik. Tehát nem célszerű kockáztatni, hiszen vannak boltok (köztük mi is), ahol 6-12 hónap garanciát is adnak a használt laptopokra, így ötvözhetjük a kedvező árat a biztonsággal. Természetesen a garancia leírva garancia. Hasonlítsd össze a garanciaidőket. Fél év garancia 6-9ezer forintot ér. Ezt számítsd bele amikor egyik helyen 6, másik helyen 12 hónap garanciát adnak ugyanarra a laptopra.
Olcsó, szép, jó és még garancia is van rá? Nem kérek kicsit sokat használt termék esetén?
Nem. Ha van olyan hely is ahol ezt mind megadják akkor megteheted hogy nem adod alább.
Merevlemez: Tanácsos a merevlemez egészségi állapotát megvizsgálni például HDSentinel nevű programmal. Ingyenes és 1 percig tart.
A laptop külső állapota: Fedlapon karcok, horpadások, sarkaknál kopások. Kijelző letyegése, képernyőn foltok. Alsó gumitalpak megléte. Egy újszerű vagy gyári állapotra felújított laptop 5-15ezer forinttal ér többet mint egy ugyanolyan használt állapotban lévő (karcos fedlap, horpadt fedlap, kifényesedett billentyűzet, lekopott sarkok, stb.)
A forrás: Mielőtt vásárolsz valahonnan, próbálj meg információt gyűjteni az eladóról és a gépről. Kérdezd meg korábbi vásárlók véleményét az eladóról. Bizonyosodj meg az eladó szakmai felkészültségéről és erkölcsi fedhetetlenségéről. Amikor beszélsz az eladóval (akár személyesen, akár levélben, akár telefonon), vedd észre, hogy neked akar-e jót vagy magának. Ha először kikérdez, hogy mire használnád a gépet és ennek megfelelően választ árkategóriát és modellt, akkor érted van. Viszont ha próbál rávezetni, ajánlgatni anélkül, hogy tudná mire is van valójában szükséged, akkor nem érted van és hamarosan be is zárhatja a boltját.
Tehát a fentiekből adódik, hogy néha akár 20ezer forinttal többet is érdemes kiadni egy másik, ugyanolyan típusú laptopért, ha annak az akkumulátora jó (a másiké pedig rossz), ha arra 12 hónap garanciát adnak (a másikra pedig 6 hónapot vagy semmit), ha az újszerű (a másik pedig lehasznált).

1.3 Melyik márka mellett döntsek...

Tudjuk, hogy például az autómárkáknál a drágábbak (pl. audi, bmw, mercedes) legolcsóbb típusai is ugyan azt a minőséget képviselik, mint a nagyobb, drágább darabok a kínálatban. Laptopoknál viszont ez nincs így. Egy márka tud jó is lenni és "rossz" is. A kérdés nem a márka hanem az, hogy üzleti premium vagy otthoni hobbi kategória. A Dell, Hp, Lenovo ugyanúgy gyárt 90-120ezer forintos gyenge minőségű - otthoni kategóriás – műanyag laptopot, mint ahogy gyárt 400ezer forintos üzleti kategóriás prémium minőségű gépet (Dell Latitude, HP eliteBook, Lenovo Thinkap T sorozat). Tehát nem a márka, hanem a márkán belüli típus a kérdés mert ez dönti el hogy üzleti premium vagy otthoni hobbi.
Most merül fel a kérdés mindenkiben, hogy "de hát hol vesz a magyar átlag 400ezer forintos laptopot". Nem vesz. Túlzás is volna otthonra ilyen jó minőségű gép. Ezért nem is láthatók a szupermarketek és elektronikai boltok polcain. Viszont amikor szembe jön valakivel egy néhány éves, alig használt, 400ezer forintos gép 50-80ezer forintért és netán még garancia is van rá, akkorott nem szabad sokat gondolkodni, mert a következő percben már megvette más.
Az, hogy az üzleti premium típusokon belül melyiket vásároljuk, sokszor csak az ízlés dönti el.

2. Mit jelentenek a laptopok mellett a paraméterek?

Mennyire kell jó processzor, mennyi RAM és mekkora merevlemez kell?
Azt gondoljuk, hogy senkinek nem kellene drágább számítógépet venni mint amit kihasznál, mert akkor pénzt dob ki az ablakon. Tehát első, hogy tudjuk mire fog kelleni és annak megfelelő pénzösszeget költsünk rá.
Biztos feltűnt, hogy fentebb nem mondtunk olyat, hogy attól jobb az üzleti kategóriás, hogy jobb benne a processzor, több benne a RAM vagy esetleg nagyobb a merevlemeze. Ez nem véletlen. Ezek a paraméterek a gép sebességét, tárhelyét határozzák meg, nem pedig a minőségét, használhatóságát, strapabíróságát és időtállóságát. Ha valaki csak ezeket nézi, akkor az olyan, mintha autóvásárláskor csak azt adnánk meg, hogy mekkora motor kell és mekkora csomagtartó, az pedig nem számítana, hogy ez egy Dacia-ban van vagy egy BMW-ben. Nyilvánvalóan számít. Ugyanígy nem mindegy, hogy egy processzor, memória, merevlemez milyen laptopban van. Ha abból indulunk ki, hogy 4GB RAM újonnan 10ezer Ft és 500GB merevlemez újonnan szintén kb. 10ezer Ft, akkor máris láthatjuk, hogy a gépek árában a többszázezer forintos különbséget nem az adja, hogy mennyi benne a RAM és mekkora a merevlemez. Ez egyébként jelenti azt is, hogy ne légy hajlandó sokkal többet fizetni azért, ha több a RAM és nagyobb a merevlemez!
Processzor: A processzor (CPU) határozza meg a gép sebességét elsősorban. Részünkről Intel Celeron és AMD processzoros gépet nem javaslunk és nincs is a kínálatunkban. Ezt a kérdést itt le is zárjuk, maradt a normál intel. Egymagos gépet már ne vegyünk ha nem muszáj. Eljárt felettük az idő. Legalább kétmagosra lőjünk, ez jó eséllyel bőven elég is lesz egy átlagos felhasználónak internetezésre, filmezésre, zene hallgatásra, tanulásra, irodai programok használatára. Aki játszik vagy filmet vág vagy grafikázik, az már más kérdés. Ők vannak kevesebben. Sokak fejében van az a sorrend a processzorokat illetően, hogy Core 2 Duo, majd intel core i3, majd i5, majd i7. Ezzel viszont vigyázzunk. Például szinte az összes i3-as processzor kétmagos és van olyan Core 2 Duo ami lehagy teljesítményben pár i3-ast. Ugyanígy egy újabb generációs i3 is jobb lehet mint egy régebbi i5, vagy egy újabb i5 is jobb lehet mint egy régebbi i7. Tehát tudjunk a generációk létezéséről.
RAM: Rendszermemória. Egy átlagos irodai vagy otthoni felhasználásra a legjellemzőbb méret a 8GB, de 4GB is elég lehet. 16GB már legtöbb esetben túlzás. Cél laptopokban mint például a tervező vagy játék (gamer) laptopok, már indokolt lehet a 32 vagy 64GB RAM is. Ne költsünk feleslegesen RAM-ra. A 32GB-os otthoni vagy irodai laptop nem lesz gyorsabb mint a 16GB RAM-os, mert ebben a felhasználási módban nem lesz semmi, ami a 32GB RAM-ot kihasználja.
Mervelemez (SSD,HDD):Ma (2022) gyakorlatilag tilos olyan számítógépet vásárolni, amiben nincs úgynevezett SSD tároló. Az SSD tároló mellett esetleg lehet másodlagosan a normál, régi HDD tároló, de SSD mindenképpen legyen a gépünkben,mert lényegesen gyorsabb adattároló mint a HDD és már nem drága. Ami a méretét (tárolókapacitás) illeti, az elmúlt években vagy évtizedben megszoktuk hogy a tesco-ban sem volt 320GB-500GB-1000GB(1TB)-nál kisebb tároló.Emiatt egy 128GB-os vagy 250GB-os tároló elsőre kicsinek tűnhet, de ez korántsem jelenti azt hogy nem elég. Azt mindenkinek saját magának kell tudni hogy mekkora csomagtartóval vásárolja az autót, de azért azt tudnunk kell, hogy egy 128GB-os SSD-re - a windows operációs rendszer mellé - ráfér hozzávetőlegesen 1,4 millió db dokumentum vagy 20.000 db kép vagy 40 db mozifilm. A 250GB-osra értelemszerűen ezeknek a duplája és akkor még csak nem is 320GB-ról beszélünk, nem hogy 1000GB-ról. Továbbá manapság sok esetben tárolunk felhőben vagy külső tárolón. Ezek tudatában nem biztos hogy ragaszkodnod és költened kell 1000GB-os belső tárolóra.
A laptop mérete: A laptop méretét a kijelzője átmérőjének méretével jellemezzük, melyet hüvelykben (németeseknek zoll, angolosoknak inch) adunk meg. Tapasztalatom szerint az emberek többsége a szupermarketek és műszaki áruházak által leggyakrabban árül 15,6 hüvelykes méretet hívja normál méretnek. Én ezt már nagynak hívom.
Az üzleti kategórában a legkisebb méret jellemzően a 12,5 hüvelykes. Ez egy könnyen hordozható méret, de a kijelzőjezője mg mindig 4x akkor mint az okostelefonunk. Ajánlatos azoknak, akik sokat hordozzák. Például iskolás hölgyek nagy előszeretettel választják. Következő a 14-es "arany középút" méret. Már biztosan elég nagy mindenhez, de még a hordozása is viszonylag kényelmes. Az ennél nagyobb 15,6-os méretet csak azoknak szoktam ajánlani aki nem nagyon mozgatják a gépet vagy nem elég nekik a felső sorban a számok, hanem szükségük van a numerikus billentyűzet részre (a számológép rész a billentyűzet jobb oldalán) mert például sok számot gépelnek be. A 17,3-as méret az üzleti világban csak tervező laptopokban létezik, emiatt célszerű csak annak ilyet vásárolni, aki ki is használja a kifizetett tervező teljesítményt. Hordozása már kompromisszumos, de természetesen nem lehetetlen.
Ha már a kijelzőknél tartunk, meg kell említenünk a felbontást is mint paramétert, mert manapság elkerülhetetlen ez a fogalom legyen szó TV-ről, monitorról vagy laptopról. A kijelzők a képet apró kis négyzetekből (képpont, pixel) rakják össze. Ezeket a négyzeteket színezik ki, ebből alakul ki a kép. Képzeljük el egy négyzetrácsos lapot a matek füzetben. Valahány sor és valahány oszlopnyi négyzet. A monitor ugyanígy osztja fel apró négyzetekre (képpont, pixel) a teljes területét (mátrixot képez). Amikor felbontásról beszélünk, akkor olyan értékeket jönnek szóba mint például 1920x1080 vagy 1366x768. Ezek a számok a négyzet oszlopok illetve négyzet sorok számát mutatja. 1920x1080 esetben a kijelzőt 1920 darab négyzetre bontottuk felvízszintesen és 1080 darab négyzetre függőlegesen. Kialakult a "kockás füzet" lapja. Ha összeszorozzuk 2 kettő értéket akkor látjuk hogy ez körülbelül 2 millió négyzetet jelent. A laptopunk kijelzője 2 millió pici négyzetre van felbontva és ezeket a négyzetetek színezi ki egy-egy adott színnel a számítógép, így alakul ki a kép, amit látunk. Melyik jó nekünk? Az, ha 1920x1080 (2 millió kis négyzet) vagy ha 1366*768 (1 milló kis négyzet)? Az attól függ. Láthatjuk hogy egyik felbontásban kétszer annyi kis négyzetre bontjuk fel a kijlezőt, tehát a négyzetek mérete fele akkora mintha a másik felbontást alkalmaznánk. A kisebb négyzetek (nagyobb felbontás) finomabb képet eredményeznek. Közelebbről lehet nézni mert közelebbről sem lesz még kockás (pixeles) a nézet. Tehát általánosságban fogalmazva a nagyob felbontás (több, kisebb négyzet) a jobb. De. Nagyon sok embernek nem az igazi már a szeme és gyakran felnagyítja a képernyő tartalmát, ezzel gyakorlatilag csökkenti a felbontását. Így hiába vsárolt meg némi felárral egy 1920-as felbontású laptopot, mert az első dolga az volt hogy megnagyította a kijelző tartalmat és ezzel gyakotlatilag akkora tartalmat kreált mint ami egy 1366-os felbontású kijelzőn alapból lett volna.

3. Hogyan tartsuk karban a laptopunkat

3.1 Időszakos portalanítás

A laptop működés közben melegszik. Hűteni kell. A hűtést a gépen átáramló levegő biztosítja. A levegőben por is van, ami lerakódik a laptop belsejében a ventillátorra, a hűtőrácsra és az alkatrészekre, ezzel akadályozva a hűtést. Évente ajánlatos kitisztítani vagy kitisztíttatni, de akár gyakrabban is ,ha túlmelegedést tapasztalsz.

3.2 Időszakos rendszer- újratelepítés

Biztosan tapasztaltad már, hogy előbb vagy utóbb a windows rendszered belassul. Ennek leggyakoribb oka, hogy a gépre feltelepültek nem kívánatos programok (reklám sávok, eszköztárak,stb), de a windows-ra önmagában is jellemző, hogy „összekuszálódik” és nem működik optimálisan. Emiatt célszerű nagyságrendileg évente újratelepíteni.

4 Melegszik a laptop? Mit tehetünk ellene?

Az otthoni kategóriás műanyag laptopok esetében nem ritka a túlmelegedési hajlam. A gép túlmelegedése hamar meghibásodáshoz vezethet, ezt jobb elkerülni.
1. A laptopod lábai azért is vannak, hogy megemeljék kicsit a gépet, ezzel biztosítva azt, hogy a hűtéshez szükséges levegőt alul be tudja szívni. Ezért mindig SZILÁRD felületen használt a géped, ne süllyedjen be a lábai. Az ágynemű nem szilárd felület, viszont a ráhelyezett laptoptartó, keményfedeles könyv, kartonlap, gyúródeszka, stb. már igen.
2.Nem csak a levegő beáramlását, hanem annak kiáramlását is biztosítani kell. Hagyd szabadon a laptopod körül azt a részt, ahol kifújja a meleg levegőt.
3. Időszakonként portalaníttasd ki a gépedet, mert a benne lerakódott por elállja az átáramló hűtőlevegő útját és az alkatrészekre lerakódva, akadályozza azokat a hő leadásban.
4. Amikor huzamosabb ideig az elektromos hálózatra csatlakoztatva használod a gépet, akkor vedd ki az akkumulátort, mert az akkumulátor melegszik töltéskor, ezzel plusz hőt adva a gépnek.
5.Igyekezz olyan helyen használni a gépet, ahol nem éri napsütés és nincs közel fűtőtesthez.

5. Belassult a laptop? Mit tehetünk...

1.A windows beindulásának gyorsítása. Gyorsítsd be a géped bekapcsolás utáni felállását. Kattints a windows gombra majd kezd el gépelni azt hogy "msconfig". A megjelenő találati listában kattitns is rá erre. A megjelenő ablakban válaszd az automatikus indítás fület. Ekkor látod azoknak a programoknak a listáját, amik automatikusan indulnak a gép bekapcsolásakor. Ezek közül valószínűleg találsz párat, amik nem fontosak. Ezek elől vedd ki a pipát, hogy ne induljanak automatikusan a windows-al együtt. Ha kevesebb programnak kell indulnia, akkor hamarabb feláll a rendszer.
2. Feleslegesen vagy nem szándékosan telepített programok. Kattints a windows gombra majd kezd el gépelni azt hogy "törlés".A megjelenő találati listában kattints a Programok telepítése és törlése sorra. Ekkor előugrik a számítógépedre telepített programok listája. Biztos van ezek között olyan ami már nem fontos vagy sosem volt fontos. Kattints rá majd válaszd az eltávolítás opciót.
3. Lehet hogy kevés a gépedben a RAM memória? Jobb egérgombbal kattints az asztalon. A megjelenő menüben válaszd a minialkalmazások menüpontot. Ezen belül kattints kétszer a Processzorfigyelőre. Ennek hatására 2 kis óra jelenik meg a képernyő jobb felső sarkában. Az órák közül a jobb oldali azt mutatja, hogy a RAM memóriádnak (2GB, 4GB, 8GB) épp hány százaléka foglalt. Ha ez folyamatosan 90% felett van a Te felhasználói szokésaid mellett, akkor érdemes bővíteni a RAM memóriát, mert a gépnek nincs megfelelő mennyiségű "helye" dolgozni.
4. Mond el a gépednek, hogy ne spóroljon az energiával a teljesítmény kárára. Kattints a windows gombra majd kezd el gépelni azt hogy "energia". A találati listában kattints az energiaséma kiválasztása sorra. A megjelentő ablakban pedig kattints a további sémák megjelenítése szövegre. Ott válaszd a teljesítménycentrikus beállítást.
5. Cseréld le a normál merevlemezedet (HDD) SSD-re. Nem célom most leírni, hogy mi az az SSD. Ami fontos: könnyebb, csendesebb és sokkal gyorsabb mint a jelenlegi adattárolód (merevlemezed, winchestered, HDD-d, kinek mi tetszik). Emelett kevesebb energiát igényel. Számunkra most a legnagyobb előnye az, hogy sokkal gyorsabban tudja ráírni vagy róla leolvasni az adatokat a számítógép, ezért a működés lényegesen begyorsul.
6. Nézd meg mi veszi el a számítógéped erejét Ez kapcsolódik a 3-mas ponthoz. Amennyiben a kitett órákon azt látod ha valamelyik vagy mindkettő folyamatosan 80-90%-on áll, akkor célszerű megnézned, hogy tényleg olyan program foglalja-e le a számítógépedet ami számodra hasznos avagy valami olyan, aminek nem is kellene menni (futni). Jobb alsó sarokban az órán kattints jobb gombbal majd válaszd a Feladatkezelő indítása pontot. A megjelenő ablakban alul válaszd az összes felhasználó folyamatának megjelenítése gombot. Itt látod, hogy a gépeden futó programok mekkora részét veszik el a processzor (CPU) és a RAM memória erejének (Érdemes az oszlopok fejlécére kattintani, hogy kialakuljon a csökkenő sorrend és legfelül lássuk azt, hogy mi az ami legjobban terhel). Ha olyan program terhel ami igazából nem is kell nekünk, akkor azt válaszd ki és kattints a folyamat leállítása gombra. Ilyen programok tipikusan a windows frissítés, vagy a sokadik tisztító vagy vírusirtó program. Ha a fentiek egyike sem segít, akkor érdemes újratelepíteni a rendszert. Mindennek az alapja, hogy válassz minőségi alkatrészekből összeszerelt laptopot, ugyanis a gyenge processzor és az elégtelen hűtőrendszer nem segíti a laptopod begyorsítását.

Igen, szeretnék mások előtt értesülni a legjobb alig használt premium laptop ajánlatainkról, hogy ne vigyenek el előlem semmit!

* kötelező mező
/ ( Hónap / nap )

6. Hogyan tartsd biztonságban az adataidat

Manapság már megszoktuk, hogy a fényképeinket, dokumentumainkat, stb nem papíron hanem digitális formában tároljuk. Arra viszont sokan nem gondolnak, hogy a digitális tároló meghibásodhat és egyik napról a másikra elveszíthetjük a fontos és pótolhatatlan adatainkat, a családi emlékeinket (képek, videók), a munkáinkat (dokumentumok). stb. Emiatt másold át az adatokat másik tárolókra is (pendrive, DVD, külső merevlemez, felhő, stb). Amelyik adat nincs meg legalább 3 helyen, az nincs biztonságban.

7. Hogyan telepíts fel több programot egy gombnyomással, kéretlen mellékprogramok feltelepülése nélkül

A válasz, ninite.com. Egyszerűen pipáld be az oldalon a programokat amiket szeretnél telepíteni és nyomd meg a "Get Your Ninite" gombot, majd indítsd el a letöltött fájlt és dőlj hátra.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg ismerőseiddel is...